Contact

info@atelierwww.nl

Hoe kies je een website?

Dat je bedrijf, organisatie of vereniging zichtbaar moet zijn op het WWWeb is tegenwoordig geen vraag meer. Steeds meer mensen maken gebruik van de digitale snelweg om hun doel te bereiken. Het is vanzelfsprekend dat daar dus een afslag naar jouw onderneming moet zijn, liefst goed vindbaar ook. Een website heeft daarom vaak topprioriteit bij starters.

Hoe kies je een website?

Lastiger is te bepalen wat voor soort website je nodig hebt. Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij de keuze van een website?

Een statische website

Als je alleen wilt laten zien waar je zoal mee bezig bent kun je in principe volstaan met een paar lapjes tekst en eventueel wat plaatjes. Als je goed voor de dag wilt komen moet je veel aandacht besteden aan het design. Je kunt je website verfraaien met behulp van Javascript. Daarmee kunnen bijvoorbeeld slideshows toegevoegd worden.

Voor een website die bestaat uit een paar pagina’s, geordend via een menu, met contactgegevens of een eenvoudig contactformulier heb je in principe genoeg aan HTML, de basistaal van het internet. Zo’n website, eigenlijk een soort visitekaartje op het internet, noem je een statische website.

Het begrip statisch heeft niets te maken met de hoeveelheid veranderingen die je aanbrengt, maar met de taal waarin je website geschreven is. Bij een statische website worden de pagina’s die op het computerscherm van de bezoeker verschijnen kant en klaar aangeleverd vanaf de server. Met HTML kun je zulke kant en klare webpagina’s maken.

Statisch is niet persé eenvoudig

Het maken van een website in HTML lijkt misschien eenvoudig. Maar ook bij een statische website zijn er nog veel punten waar je aandacht aan moet besteden. Zo moet alle HTML code goed gescheven zijn en moet je geen onderdelen vergeten. Er zijn tags (stukjes code) die alleen van belang zijn voor zoekmachines maar die zijn wel heel belangrijk. Zonder die tags kunnen zoekmachines je website minder goed lezen en beoordelen en ben je dus minder goed zichtbaar op het web. Ook bij het schrijven van webteksten moet je rekening houden met zoekmachines.

Keuzemogelijkheden bij een representatieve website

Als je geen HTML beheerst, kun je ook een representatieve website laten maken in een Content Management Systeem. B.v. in een open source systeem als WordPress. Het voordeel van dat soort systemen is dat je website up to date kunt houden zonder dat je HTML begrijpt. Dit kan veel kosten schelen.

Om te zorgen dat de website voldoet aan je wensen kan het handig zijn hem door een professional te laten installeren, ontwerpen en inrichten. Veranderingen kun je dan later zelf aanbrengen. Daarbij moet je natuurlijk wel rekening houden met zoekmachines.

Een website in een CMS stelt wel meer eisen aan een hostingpakket dan een website in HTML. Omdat content management systemen voor veel verschillende doeleinden gebruikt moeten kunnen worden, moeten ze erg flexibel zijn. Ze maken daarom gebruik van scripttalen. De server die je website host moet met deze programmeertalen kunnen werken. Ook maken content management systemen gebruik van een database. Die moet dus aangemaakt kunnen worden.

Een dynamische website

Als je de bezoekers van je website meer wilt laten doen dan kijken en lezen heb je in ieder geval niet genoeg aan HTML. Voor extra functionaliteit heb je scripts nodig. Script bieden keuzemogelijkheden en bepalen aan de hand van de keuze die een bezoeker maakt wat er op het scherm wordt getoond. Pas als de bezoeker een keuze heeft gemaakt wordt de webpagina samengesteld. Een website waarbij de pagina’s in interactie met de bezoeker worden samengesteld noem je een dynamische website. Meestal werken dynamische websites met een database, waaruit ze, afhankelijk van de vraag van de bezoeker, bepaalde gegevens halen.

Een website in WordPress

WordPress wordt vaak gebruikt om eenvoudige websites te maken, maar er kunnen ook complexe dynamische sites in gebouwd worden. Het systeem is gebouwd met PHP, een programmeertaal met veel mogelijkheden. WordPress is modulair opgebouwd. Voor verschillende functies zijn aparte modules, plugins, beschikbaar, waarmee het basissysteem kan worden uitgebreid.

Zo’n module bestaat uit een aantal bestanden die bij elkaar horen, geschreven in een scripttaal. Die modules hebben, net als het basissysteem, een zekere flexibiliteit. Ze moeten voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden. Daarom is het wel handig ze te laten installeren en aan je persoonlijke wensen te laten aanpassen door een professional.

Modules voor extra functionaliteit

Er zijn modules voor de meest uiteenlopende functies. Een paar voorbeelden. Als je veel activiteiten organiseert waarvoor mensen zich moeten opgeven, is een online reserveringssyteem handig. Het kan veel mails en telefoontjes schelen als mensen zich zelf kunnen inschrijven. Als je ruimte verhuurt, kan een online boekingssysteem een uitkomst zijn. Voor een vereniging of grotere organisatie kan het handig zijn als bezoekers op de website makkelijk kunnen zoeken in een bestand van leden of medewerkers.

Modules toevoegen aan een bestaande website

Als je al een website hebt en je wilt alleen extra functionaliteit, kun je eraan denken een WordPress module toe te voegen. WordPress heeft veel scripts voor specifieke functies die alleen wat aangepast hoeven te worden. Dit kost veel minder tijd en is dus goedkoper dan het schrijven van een script voor die functie.

Complexe sites

Als je een hele complexe site wilt met hele specifieke functionaliteit kun je er aan denken de site door een programmeur of webontwikkelaar te laten ontwikkelen en bouwen. Dit kost uiteraard veel geld.

Conclusie

Bij de keuze van een website zijn de volgende punten van belang:

  • ALs je je onderneming alleen wilt presenteren op internet kun je een website in HTML laten bouwen.
  • Als je geen kennis van HTML hebt en je wilt je website toch zelf onderhouden, kun je kiezen voor een website gemaakt in een CMS. Als je kiest een open source systeem als WordPress ben je relatief goedkoop uit.
  • Wil je extra functionaliteit op je website maar toch niet te veel geld uitgeven? Dan kun je ook kiezen voor WordPress, waarin veel standaarduitbreidingen beschikbaar zijn.
  • Heb je al een website waar je tevreden over bent maar wil je wel graag meer functionaliteit? Ga na of het mogelijk is een WordPress module aan je site te koppelen.

Atelier WWW kan je uiteraard verder adviseren bij de keuze van een website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *